Kisah Garam


Terdapat kisah seorang lelaki muda yang telah berkunjung temu seorang guru untuk menceritakan perihal kesedihan yang menimpa dirinya.

Setelah mendengar kisah lelaki muda itu, guru itu meminta dia campurkan segenggam garam ke dalam segelas air dan meminumnya. Setelah itu guru tadi bertanya:"Bagaimana rasanya?" "Masin!" jawab pemuda itu sambil meludahkan air tadi.

Sambil ketawa, guru itu menyuruh pemuda itu mengambil segenggam garam lagi untuk dicampurkan dalam tasik yang berdekatan.

Tiba di tasik itu, pemuda itu melakukan seperti yang disuruh, kemudian meminum sedikit air dari tasik itu. Guru itu kemudian bertanyakan rasa air itu. "Enak!" jawab si pemuda.

"Adakah anda rasa kemasinan garam tadi?" bertanya guru.

"Tidak!" jawab si pemuda.

Guru itu kemudian menerangkan kepada si pemuda: "Kedukaan hidup adalah sama seperti garam; ianya sama di mana sahaja. Bagaimana kita menerima kedukaan yang menimpa, terpulang pada kebijaksanaan kita."

"Jika anda sedang dalam duka, pandanglah sekeliling mu dan lawan kedukaan itu. Jadilah seperti air di tasik ini dan bukan di gelas tadi" pesan guru itu.0 budak Comel:

Related Posts with Thumbnails

Anniversary Cik Myla ♥

Daisypath Anniversary tickers